Het hoofd van Goliat

1 Samuel‬ ‭17‬:‭50-51‬ NBV Zo overwon David de Filistijn met een slinger en een steen; hij trof hem dodelijk zonder dat hij daar een zwaard bij nodig had. Hij rende naar de Filistijn toe, boog zich over hem heen en trok diens zwaard uit de schede. Daarmee gaf hij hem de genadestoot en sloeg hem zijn hoofd af. Toen de Filistijnen zagen dat hun held dood was, sloegen ze op de vlucht.

Gisteravond werd gesproken over het hoofd van Goliat. Het is een van de meest indrukwekkende avonden die ik ooit heb meegemaakt. En velen van ons team met mij.

We begonnen Chapel om 20:30 uur met krachtige aanbidding (‘Our God Is Greater’ in het Roemeens) door het Moldavische team. Het lied eindigt met de zin: and if our God is for us then who can be against us, een vers uit Romeinen 8 die de kinderen die ochtend allemaal uit hun hoofd hadden geleerd. Een strijdbaar vers. En strijden, dat doen deze kinderen. Dat doen wij allemaal. Een van onze vrijwilligers vertelde aan alle 106 jongeren een getuigenis zo krachtig en persoonlijk, over haar strijd met alcohol, seks en mannen, en haar bevrijding toen ze God leerde kennen door de kerk. Dat was de opening van een avond die bol stond van de spanning rondom deze strijd. Het Moldavische team volgde met een krachtig drama over de invloed van de duivel versus de invloed van God op ons leven – die achter de schermen van ons bestaan voor onze toewijding aan het vechten zijn. Toen sprak pastor Oleg Reutki van New Hope Moldova over deze realiteiten door het verhaal van David en Goliat uiteen te zetten. De reden dat de Filistijnen, inclusief de vier broers van Goliat, werden verslagen was vanwege een aanhoudend gevecht door David, door Goliat niet alleen te doden maar zeker te maken dat hij nooit meer kon opstaan door diens hoofd af te houwen.

Hij vertelde talloze verhalen van (voornamelijk) meisjes die God hadden leren kennen en Goliat hadden gedood in hun leven zonder diens hoofd af te slaan. Goliat stond weer op en ze waren verloren. Julia werd door haar alcoholische ouders altijd afgewezen en uitgemaakt voor “lastpak”, “nietsnut” en “waardeloos”. Ze probeerde 11 keer zelfmoord te plegen, zonder succes. Zelf greep ze gemakkelijk naar de fles, en naar mannen, om de pijn te verzachten en ‘liefde’ te ervaren. Totdat ze God ontmoette en ze zijn liefde begon te voelen. Maar de duivel geeft zich niet gemakkelijk gewonnen. Hij blijft trekken om je binnen te houden in zijn domein. De verleiding van alcohol en mannen bleef groot. Haar ouders bleven haar pijn doen en beledigen. Ze vertelden haar dat ze zouden drinken op haar dood en bij haar graf een extra glas zouden inschenken… Julia ging verder met de mannen, werd zwanger en kreeg een baby. Ze wees haar kind echter af en liet het achter in een weeshuis. Ze accepteerde haar kind niet, net zoals zij niet werd geaccepteerd door haar eigen ouders. Julia dwaalde terug het circuit in van feesten, alcohol en vermaak. Pastor Oleg zocht nog naar haar, hij reisde zelfs naar het zuiden om in verschillende dorpen op deuren te kloppen en naar haar te vragen. Hij heeft haar nooit meer gevonden.

Zo passeerden talloze, intense en confronterende verhalen de revue. Over meisjes die op de luchthaven stonden te wachten op hun vlucht naar Istanbul, denkend aan hun lover, die in werkelijkheid hun loverboy bleek te zijn. Over trafficking. Een verhaal van iemand die verkracht was. Een verhaal van alcoholmisbruik. Sommige verhalen eindigden heel goed: door counseling, gebed en discipelschap werd het hoofd van Goliat er uiteindelijk afgeslagen. Sommige verhalen eindigden intens droevig. In de dood, in sekshandel, in gevangenschap.

Toen was het moment aangebroken voor het Nederlandse team om een toneelvoorstelling te doen van Lighthouse, de video waarvan we later zullen publiceren.

Ook hier een getouwtrek tussen de duivel (die komt in de vorm van een verleider, een verkeerde vriend, geld, macht, roem, drugs, feesten met overmatig alcoholgebruik etc) en Jezus (die je naar Hem toe wil trekken maar je nooit dwingt). Uiteindelijk overwint Jezus wanneer je je aan Hem overgeeft.

20140730-173640-63400127.jpg

Veel jongeren huilden. Anderen zaten er diep aangeraakt bij. Sommigen liepen huilend naar voren en smeekten hoe ze Jezus konden ontmoeten en of ze hem alsjeblieft mochten uitnodigen in hun leven.

Na afloop was het stil. Heel stil. En voelden we allemaal hoe belangrijk deze avond was.

Één meisje wilde de middag ervoor nog weglopen, ze vond het te dichtbij komen allemaal. Ze koos te blijven. Als ze nog 2 dagen blijft zal ze, net als het overgrote deel van de andere kinderen, een keuze voor Jezus maken. Op haar knieën vallen. Vragen om hulp. Vragen om vergeving. En thuis komen bij de Bron van het leven. Die alleen haar ziel kan voeden. Ondanks zoveel aardse pijnen. En dan zal ze gecoacht worden om door te gaan. Om het hoofd van Goliat er af te slaan. Helemaal.

3 thoughts on “Het hoofd van Goliat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s