Kansarme kinderen, rijk aan talent

20140731-163557-59757463.jpg

Wat voor jongeren zijn er in ons kamp? In totaal hebben we hier 162 mensen, die 7 dagen lang met elkaar optrekken. We begonnen afgelopen zaterdagmiddag, we eindigen aanstaande zaterdagochtend. Van de 162 mensen zijn er 12 (ingehuurde) vertalers, 30 kinderen uit Transition Homes van New Hope Moldova en 16 vrijwilligers of stafleden van New Hope. 79 jongeren zijn hier gebracht door het Department of Child Protection. En wijzelf zijn hier met 25 mensen.

De 79 jongeren die wij bereiken zijn tussen de 13 en 18 jaar oud. De meesten wonen bij grootouders of pleeggezin, anderen komen uit een weeshuis. Vrijwel niemand woont bij eigen ouders. De reden dat die ouders hun kinderen verlaten hebben ligt vooral in economische omstandigheden. Ze moeten werken waar geld te verdienen valt, bijvoorbeeld in Rusland of Italië.

Liefde of emoties uiten in woorden of omhelzingen kennen de jongeren niet. Hun ouders sturen soms geld op, en de jongeren zien geld of bezit dan als een teken van waarde, of waardering. Maar diep van binnen voelen ze zich leeg en weten ze niet om te gaan met emoties als blijdschap, of een gevoel van nabijheid en vriendschap.

Sommige jongeren zijn, of worden, misbruikt. Door leraars op school of in het weeshuis, door pleegouders, etc. Of ze worden geslagen. Dat gebeurt erg veel. Kijk naar de documentaire van Peter R. de Vries daarover die hij eerder dit jaar maakte over misbruik van kinderen en jongeren in Moldavië. De cijfers zijn schrikbarend, de verhalen hartverscheurend.

Hier in ons kamp ontvangen jongeren weer hoop. Ze horen over God. Ze ervaren echte liefde. Ze leren hun waarde kennen. Ze ontvangen vergeving.

De talenten die de jongeren hier laten zien schreeuwen om een kansrijke omgeving. We hebben break dansers gezien zoals we die niet vaak gezien hebben. Speeches zoals we die nog nooit gehoord hebben. Toneelstukken die niet onderdoen voor de Nederlandse TV. En zangtalent dat The Voice of Holland doet verbleken.

Helaas is hun omgeving gemaakt om hun klein te houden. Communistisch gedachtengoed zegt dat ze niets waard zijn. Dat ze niets kunnen. Sovjet cultuur zegt dat ze geslagen behoren te worden, dat ze vernederd mogen worden. Corrupte overheden zeggen dat ze liever luisteren naar de traffickers met een zak geld.

En zo groeien talentrijke jongeren op in een kansarme omgeving. Ze hadden dokter kunnen worden, acteur of staatsman. Maar het is ze niet gegeven.

Hun waarde is gelijk aan die van Nelson Mandela, aan die van Brad Pitt of Ilse de Lange. Aan die van ieder mens.

Zolang ze God leren kennen hebben ze het belangrijkste wat ze nodig hebben. Daar bidden we vanavond voor. Dan doet pastor Oleg een oproep om hun oude leven vaarwel te zeggen en Jezus te omarmen. Dan begint de hoop van binnen.

Dan bidden we dat ze iets verder zijn gekomen door middel van alle workshops deze week. Vandaag hebben we zo’n 40 jongeren geregistreerd voor Facebook. Op die manier kunnen wij contact houden (als ze online zijn) en ze blijven aanmoedigen. De allerbelangrijkste followup vindt vanuit New Hope Moldova plaats, en door de lokale kerken.

Zo kan een talentrijke jongere een rijkere kans krijgen. En allemaal hebben ze potentieel. Zoveel is ons duidelijk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s