Alles is nieuw

20140802-195147-71507519.jpg

Donderdagavond 31 juli. Pastor Oleg spreekt een krachtige boodschap voor de 162 aanwezigen. Hij vertelt het ene na het andere hartverscheurende verhaal. Legt uit hoe groot het probleem van de zonde is, en dat zij vat heeft op ons allemaal. Dat ieder van ons zal moeten kiezen voor of tegen God. Dat ieder van ons zal moeten dealen met de lijn van kwaad die door ons eigen hart loopt. Dat elke knie zich uiteindelijk voor de Almachtige zal buigen, sommigen vrijwillig, anderen noodgedwongen. Dan doet hij de oproep: buig nu vrijwillig je knieën en laat Jezus toe in je leven. Hij is de enige die je vrij kan zetten van de zonde en haar greep.

Zo’n 50 jongeren komen naar voren, 25 blijven zitten. Pastor Oleg leidt ze in een gebed om Jezus te ontvangen. Dan vraagt hij ze op hun knieën te gaan zitten. Ons team en het Moldavische team wordt uitgenodigd om een grote cirkel te vormen om hen heen, hand in hand. Je ziet gebroken jongeren, huilen, onder de indruk dat er mensen zijn die voor ze opkomen, die ze beschermen. Die om hun heen staan.

Daarna worden we uitgenodigd om ons onder de groep te begeven en persoonlijk met ze verder te praten en te bidden.

Wat dan volgt is onbeschrijfelijk. Jongeren vallen ons huilend in de armen. We bidden lang met ze. Omhelzen. Bemoedigen. Ik praat met diverse jonge mensen en zeg tegen een paar jongens die me na aan het hart zijn gaan liggen deze week dat ik trots op ze ben. Dat hun nieuwe toekomst vandaag begint. Na zo’n drie kwartier lijkt een einde te komen aan de gesprekken. Opeens staat er een klein meisje voor m’n neus, een jaar of 12. Ze vraagt, “pastor Anne, wilt u voor me bidden”. Ik begin voor haar te bidden en zeg “welkom in de familie, je hebt nu een nieuwe familie”. Ze begint te huilen. Ik bid verder: “jij bent mijn nieuwe zusje en ik ben jouw broer”. Nu begint ze hard te huilen. Ik vraag of ze me een knuffel wil geven, dat doet ze. Terwijl ik haar omhels schokt ze van het huilen. 15 minuten hebben we zo, met onze vertaler, gestaan. Pastor Oleg staat ernaast, keert zich naar me toe en zegt: “zij woont in een van onze opvanghuizen, haar broers hebben haar verkocht aan traffickers”. Stilte.

Een dag later zit ze de hele tijd naast me. Ze volgt me waar ik ga. We praten veel en ik zeg continu: “hallo mijn zus”. Ze moet lachen. Wanneer ik uitleg dat ik die avond laat terug moet vliegen naar Nederland huilt ze diep. Ik ook.

Die avond worden er 16 mensen gedoopt. De eerste in de rij: mijn nieuwe zusje. Ik doop haar met Pastor Oleg. Ze is nieuw. Alles is nieuw.

20140802-200835-72515342.jpg

One thought on “Alles is nieuw

  1. Omdat dit meisje in een van de opvanghuizen van New Hope Moldova woont zal ik haar elke keer dat ik in Moldavië ben opzoeken. Er blijf contact. Daarnaast is er op andere manieren persoonlijk contact met haar door mij en mijn vrouw.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s