Wintertrip Dag #1

foto-12

In onze kerk C3 in Arnhem leek het vanochtend fris. “Oehhh, 18 graden” hoorde je iemand zeggen. Het was misschien verleidelijk om warm thuis te blijven. Op hetzelfde moment in Moldavië stroomde de kerkzaal bovenin het onverwarmde gebouw vol. -8 graden was het die nacht geweest. Geen CV. Geen verwarming. Mensen zaten met jas en das in de kerkzaal. Omdat Jezus hun enige verwarming in het leven is. Het was een onvergetelijke ervaring.

In de middag hebben we de stad Chisinau bezocht en eens goed rondgekeken hoe de mensen zich hier voorbereiden op de kerst. Wat opvalt is dat er zulke grote verschillen zijn tussen de (relatief weinig) “rijke” mensen (mensen met een modaal inkomen zijn hier de superrijken) en de arme mensen, het gros van de bevolking, die soms moeten rondkomen van minder dan € 1 per dag (de absolute armoedegrens). Een kwart van de bevolking leeft onder die grens. Schrijnend.

Het woord van Jezus vindt hier dan ook veel gehoor. Scholen zullen deze week hun gebouwen voor ons openen. De overheid smeekt praktisch om hulp. Ze krijgen van ons warme kleren, warme woorden en uiteraard krijgen ze het evangelie er op de koop toe bij. Gratis en voor niets, hoewel het Jezus zijn leven kostte, en ons heel wat geld, tijd en energie. Maar de verandering in de levens van mensen die hier Jezus ontvangen is eeuwigdurend. Daar mag wat pijn tegenover staan van onze kant. Daar moét wat pijn tegenover staan van onze kant.

Dozen vol Bijbels staan hier klaar om uitgedeeld te worden. “In elk huis één Bijbel” is het motto. 5000 bijbels die woorden bevatten van hoop, genezing, liefde.

Bid met ons mee, dat Jezus’ liefde deze week door ons heen mag werken.

IMG_1699

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s