Workshops and entertainment!

Het is inmiddels alweer donderdag. De tijd vliegt voorbij en de afgelopen 3 dagen is er veel gebeurd. In deze blog o.a. een update over de diverse workshops die we hier doen met de tieners.

Het is prachtig om te zien hoe veel van deze tieners intens genieten van deze week. Het is ook goed te merken dat ze steeds meer ontspannen zijn en zich thuis voelen met elkaar en ons team. Natuurlijk genieten ze van de vele leuke activiteiten en lollige games, maar ook de serieuzere kost wordt goed verteerd. Het is bijvoorbeeld mooi om te zien hoe hongerig sommigen zijn om nieuwe dingen te leren.

Workshop Engelse taal

Eén van de workshops die we met alle jongeren doen is Engelse taal. Op een leuke, creatieve en vooral interactieve manier besteden we iedere dag zo’n 20 tot 30 minuten in een aantal groepen in een kring. Door middel van laagdrempelige conversaties en leuke spelletjes proberen we een basis van de Engelse taal over te brengen. Sommigen kennen al een woordje over de grens maar voor anderen is alles nieuw.

Het is mooi om te zien hoe trots ze soms zijn als er weer een woord of zin is aangeleerd. Buiten de lessen om wordt je dan ook nog regelmatig benaderd met zinnen en woorden die eerder die dag of week geleerd zijn. Dit biedt meteen weer kans om nog beter in contact met ze te komen.

Skills en awareness workshops

Elke middag even na de lunch starten de workshops voor het overbrengen van andere specifieke en nuttige vaardigheden. Ook zijn hierin lessen verwerkt over bepaalde belangrijke onderwerpen waarover meer bewustwording nodig is. 

Eerder in de week is iedereen ingedeeld in 3 verschillende groepen. Elke groep volgt gedurende de hele week 1 van de 3 aangeboden workshops, verdeeld over 3 verschillende sessies per workshop.

Health care

De eerste sessie van de health care workshop ging over eerste hulp. Het ging hierbij echt om de basics. De kinderen luisterden aandachtig en keken met grote ogen als het werd voorgedaan. Daarna mochten ze zelf oefenen. Tegelijkertijd werd ze geleerd om elkaar lief te hebben en voor elkaar te zorgen.

De tweede sessie ging over gezondheid en beauty. We vertelden hoe belangrijk persoonlijke hygiëne is en waarom. Ook deelden we praktische skills om dit met beperkte middelen te kunnen doen.

De laatste sessie zal morgen gaan over sex en puurheid. Waarom is het belangrijk om hierin de juiste keuzes te maken en deze keuzes ook af te stemmen op God? Verder zal er worden ingegaan op soa’s en hoe dit te voorkomen of hoe te handelen als je een soa hebt. De belangrijkte les hierbij is; hou van jezelf en hou van de ander.

Creative

De eerste sessie van de creative workshop ging over je zelfbeeld. Hierbij werd ze verteld dat God hen vaak anders ziet dan ze zichzelf zien; uniek en prachtig gemaakt! De kinderen gingen aan de slag met het maken van zelfportretten. Zelfs de Moldavische leiders deden dolenthousiast mee.

De tweede sessie ging over het feit dat ieder persoon een uniek puzzelstukjes is, gemaakt als deel van een groter geheel. Ieder persoon beschilderde één A4-formaat puzzelstuk en uiteindelijk werden deze allemaal aan elkaar gelegd en vormden zo één geheel in verscheidenheid.

De laatste sessie ging vandaag over dankbaarheid in alle omstandigheden. Iederen ging aan de slag om een kaartje te maken voor een persoon waarvoor hij of zij dankbaar is.

Social media

Tijdens de eerste sessie van de social media workshop werd vooral gefocust op Instagram. Hoe kun je dit gebruiken en welke welke kansen biedt het voor marketing en businesses? Verder een verhaal gedeeld over online bullying en hoe hiermee om te gaan. Daarna werden de kids uitgedaagd om zelf content te maken over hun passie of talent en dit te delen op Instagram.

De tweede sessie ging verder in op de mogelijkheden van Instagram voor het starten van een eigen businesses. Aan de hand van een persoonlijk voorbeeld werd uitgelegd hoe dit werkt. Tevens werd ingegaan op een andere schaduwkant van social media; online phishing.

De laatste sessie vandaag werd vooral gefocust op Youtube en hoe daar ook geld mee kan worden verdiend. Ook werd een korte true story gedeeld om te laten zien waar scamming op social media uiteindelijk toe kan leiden. Als laatste deden we een korte review van de gedeelde instagramposts.

Getuigenissen en heel veel fun!

Het avondprogramma loopt met de dag langer door. We beginnen de avond meestal met het zingen van liedjes en het aanbidden van God. De afgelopen avonden is door verschillende mensen uit het Nederlandse team ook hun getuigenis gedeeld. Hele bijzondere momenten waar God doorheen werkt.

Elke avond is weer anders want dinsdag was er bijvoorbeeld een dikke onweersbui waarna er de hele avond geen elektriciteit was. Dat werd dus een unplugged sessie met licht van mobiele telefoons. De sfeer was des te beter.

Het is ook gaaf om te zien hoe goed de leiders van het Moldavische team met deze tieners omgaan. Zij hebben echt specifieke kwaliteiten om in de levens van deze jongeren te spreken. Bovendien zijn ze ontzettend creatief in het bedenken van leuke games en uitdagingen. Het duurt daarna altijd nog wel even voordat de rust is weergekeerd en iedereen slaapt.

Alweer bijna voorbij

Morgen is alweer de laatste dag op het programma van dit fantastische kamp met tieners. Sommige van hen zullen in de avond dan ook alweer vertrekken, anderen zaterdag pas. We hebben in ieder geval nog 1 dag om samen met hen te genieten, kennis met hen te delen en hen liefde en hoop te geven. Wonderen kunnen gebeuren. Met God is alles mogelijk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s