Great decisions and goodbye

Het is nu zondag en het kamp is helaas alweer voorbij. We hebben afscheid genomen van de tieners en het Moldavische team en zijn alweer bijna thuis. In deze blog een recap van de laatste paar dagen.

De week lijkt wel omgevlogen zo snel is het allemaal gegaan. En hoewel het programma soms best wel wat energie kostte hebben wij en zeker ook de kinderen ontzettend genoten!

Nieuw leven

Juist deze laatste paar dagen merkten we dat onze connecties met de kids steeds sterker werden en ze zich echt openstelden. Open voor onze aanwezigheid en vriendschap en ook open voor de genade liefde van Jezus. Vrijdagavond werd dit prachtig zichtbaar toen zeker 20 jongens en meiden naar voren kwamen om zich over te geven aan God! En later die avond tijdens de gesprekken in kleinere groepjes volgden nog diverse tieners dit voorbeeld. De volgende ochtend namen nog eens zeker 10 jongens en meiden deze levensveranderende keuze! 

Iedereen die nog geen bijbel had kreeg ook een nieuwe testament in het Roemeens. Het was bijzonder om te zien hoe een meisje zo hongerig was om meer van God te weten dat ze meteen de bijbel opendeed om te lezen, rond middernacht! Ook vertelde iemand hoe blij ze was dat ze Jezus had ontmoet en dat ze echt voelde dat ze een nieuw persoon was geworden. Zo gaaf om te merken dat dit kamp niet alleen een week vol fun is geweest, maar voor velen ook echt levensveranderend. De naam van dit kamp was dan ook niet voor niets Discovery Camp.

Nog een week…

Vooral deze laatste dagen was ook te merken welk een positieve impact dit kamp heeft op deze tieners. Zelfs twee wat oudere jongens van 18 jaar gaven aan hoe jammer ze het vonden dat het alweer bijna voorbij was. Het was dan ook bijzonder om te zien hoe vriendschappelijk al deze tieners met elkaar omgingen. Je zou bijna denken dat er een geest van Liefde aanwezig was…!

De meesten hadden er zo nog wel een weekje aan willen plakken. De laatste avond werd onder luid gejuich ook de uitslag van de competitie bekend gemaakt waarna er extra snacks e.d. werden uitgedeeld. Deze waren binnen no time verwerkt. Daarna was het nog wel even onrustig.

Goodbye

Na de laatste gezamenlijke chapel en een snel ontbijt was zaterdagochtend het moment aangebroken om afscheid van elkaar te nemen. Dit was niet voor iedereen even makkelijk. Sommigen verlieten zelfs huilend de kamplocatie. Er werd geknuffeld, gehighfived, gelachen en ‘geselfied’ (of eigenlijk ‘geonsied’), waarna alle kinderen werden uitgezwaaid. Toen waren ook wij aan de beurt.

Eerst was er nog een heel programma bedacht maar omdat we pas in Moldavische tijd (een uurtje later dan afgesproken) werden opgehaald en omdat velen van ons team een innige band hadden opgebouwd met de toiletpot werd besloten rustig aan te doen. Dit zorgde soms voor grote hilariteit waarbij het niveau af en toe wel bedenkelijk laag werd. 

Tienermoeders

We zijn aan het einde van de middag nog wel even naar een tehuis geweest waar babies die in de steek zijn gelaten worden opgevangen. Ook werden hier tienermoeders opgevangen die vaak in prostitutie zwanger zijn geraakt en geen kant meer op kunnen. In deze shelter van de overheid worden ze opgevangen tot en met de eerste 6 maanden na de bevalling. Gedurende deze periode wordt hen geleerd zelfstandig hun kind op te voeden. Daarna moeten ze het dan helaas ook weer alleen zien te rooien…

New Hope Moldova is op dit moment bezig met de mogelijkheid om in Chisinau een shelter op te zetten waar deze tienermoeders voor langere tijd kunnen worden opgevangen en opgebouwd. Het zou geweldig zijn als dit ook gaat lukken! Er zijn echter nog wel de nodige financiële uitdagingen dus het is goed om hiervoor te bidden.

Naar huis

Vanochtend zijn we in Chisinau eerst nog met z’n allen naar de kerk van pastor Oleg geweest. Hier werden we ook nog bedankt voor onze inzet deze week en voor de bijzondere connectie met de C3 kerken in Amsterdam en Arnhem. Na het afscheid werden we op het vliegveld afgezet, en met een kleine vertraging zijn we zojuist weer geland op Schiphol.

We kijken terug op een fantastisch en impactvol kamp. Meer dan 100 tieners hebben een onvergetelijke week gehad en veel van hen hebben nieuwe hoop ontvangen voor het leven dat voor hen ligt. Wij zijn nu weer bijna thuis, maar dat betekent niet dat het nu voorbij is. We blijven bidden voor al het werk van New Hope Moldova en zijn vast van plan er snel weer heen te gaan. Wellicht nog dit jaar, en anders volgende zomer. Stay tuned!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s