Getuigenissen

Klik hier voor enkele geloofsverhalen van mensen die naar Moldavië op reis zijn geweest, en andere getuigenissen uit C3 Arnhem.

De onderstaande getuigenissen zijn samengevat uit video interviews die Anne Borkent in augustus 2013 heeft opgenomen in een zomerkamp van New Hope Moldova.

Verhaal Daniel & Nastea

Dit zijn Daniel en Nastea. En dit is hun verhaal.

“Ik ben Danu (Daniel). Ik ben 20 jaar. Ik kom uit een groot gezin en groeide op in een christelijk gezin. Maar mijn vader stopte met geloven na een paar jaar. Eigenlijk was ik zelf ook geen christen. Ik deed slechte dingen. Al mijn broers en zussen waren christen, maar ik was niet geïnteresseerd. Ik wist wel dingen over God, maar om iets in m’n hart te ervaren, dat was niets voor mij. Ik hing rond met de verkeerde mensen en had veel slechte “vrienden”. Ik was een hypocriet, want de hele week door deed ik slechte dingen terwijl ik op zondag wel mee ging naar de kerk. Ik was een valse christen en kende Jezus eigenlijk niet. Mijn moeder vroeg mij: “moet je Jezus niet in je hart ontvangen? Je weet niet wat er morgen gaat gebeuren met je…” Deze simpele zin was zo krachtig voor mij, dat ik dacht, “het is waar!”. De volgende zondag ging ik opnieuw naar de kerk en aan het eind van de dienst ging ik naar voren, ik begon te huilen en zei, “ik wil van U houden Jezus”. Dat was de mooiste dag uit mijn leven, ik was toen 17 jaar. Ik woon in Chisinau en studeer daar. Pastor Oleg heeft mij uitgenodigd naar zijn kerk te komen in Chisinau (Eklesia), en daar ga ik inmiddels al een tijdje naartoe. En hier in het kamp doe ik ook vrijwilligerswerk, dit is alweer mijn vierde kamp deze zomer!”

“Ik ben Nastea, ik ben 18 jaar. Ik ben opgegroeid met een vader en moeder maar toen ik klein was verliet mijn vader mijn moeder. Toen ik 12 was overleed mijn moeder en kwam ik in een staatsweeshuis terecht. Maar mijn vader kwam me ophalen en ik woonde 11 maanden bij hem in de Oekraïne. Dat waren de slechtste 11 maanden uit mijn leven. Eigenlijk wilde mijn vader me niet daar, hij zei ‘ik heb je naar de Oekraïne meegenomen alleen maar omdat je oma dat wilde’. Na 11 maanden hield ik het niet meer vol, en samen met mijn zus keerden we terug naar Moldavië. Ik was toen 14 jaar oud. Een vrouw besloot me op te nemen in haar huis. Ik woonde eigenlijk op mezelf, met m’n zus, want die vrouw was er nooit. Een jaar geleden ging ik met andere weeskinderen naar een sociaal kamp van Pastor Oleg. Daar ontving ik Jezus in mijn hart. Mijn zus had Jezus een jaar daarvoor ook ontmoet. Inmiddels doe ik als vrijwilliger mee in de kampen van Pastor Oleg, dit jaar heb ik al 7 kampen gedaan! En ik heb er nog 1 voor de boeg.”

Daniel en Nastea zijn een stel en gaan in mei 2014 trouwen.


Transition Home Soldanesti (Katja’s verhaal)

Dit is Katja. En dit is haar verhaal. Een van de vele verhalen vanuit de Transition Homes van New Hope Moldova.

“Ik ben geboren in Balti. Ik had 6 zussen en 1 broer. Mijn moeder en vader stierven toen ik nog een baby was. Ik weet niet wat er gebeurd is. Alles wat ik me herinner is dat ik in een weeshuis ben opgegroeid. Mijn zus Margretha was daar ook. Pastor Oleg van New Hope Moldova bracht Margretha naar een Transition home toen ze 16 was. Mijn zus vroeg of ik daar ook wilde komen. Dat wilde ik eerst niet, maar ben later toch gegaan. Er was een kerkdienst daar, en op 11 december 2012 was er een verhaal over Jezus. De pastor vroeg, ‘wie wil Jezus leren kennen’, en dat wilde ik heel graag. Nu ben ik veranderd. Ik heb blijdschap in mijn leven. Ik kan ook anderen laten zien dat er hoop is!”

*** Klik hier om het a.s. zomerkamp of een van de Transition Homes van New Hope Moldova financieel te ondersteunen. ***

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s